5 Schimbari la birou pentru o echipa productiva

Succesul unei afaceri se poate raporta la productivitatea cu care un angajat isi desfasoara activitate. Atunci cand angajatii sunt productivi si exista procese care sa incurajeze angajatii spre a deveni si mai productivi, poti muta muntii din loc cu cele mai mici investitii. Mediul de lucru placut, pe langa faptul ca va mari productivitatea echipei tale, va imbunatati si starea lor psihica. Angajatii ce sunt multumiti de locul unde isi desfasoara munca si in acelasi timp fericiti, sunt mai fideli companiilor pentru care acestia lucreaza si sunt foarte putine sanse ca acestia sa paraseasca compania pentru alte oferte.

Pentru a determina productivitatea unui angajat, nu exista o formula matematica, mai mult sau mai putin, exista doar un studiu efectuat in SUA care a scos la iveala faptul ca un angajat este maxim 3 ore productiv la serviciu din totalul de ore petrecut la birou. Atentia ta in calitate de manager, pe care o oferi fiecarui angajat in parte si o comunicare foarte buna reprezinta cea mai eficienta strategie cand iti doresti ca personalul tau sa fie eficient, motivat si fericit. De cele mai multe ori, niciun manager nu are timp sa stea de vorba zilnic cu fiecare angajat in parte, iar daca acest lucru se intampla, acesta va avea discutii cu tematica muncii efectuate de angajat, viitoare lucruri de facut si reprosuri daca exista cazul.

Se considera ca un birou prietenos, este mama productivitatii, iar pentru acest lucru nu ai nevoie de foarte mari investitii. Principalele modificari pe care le poti face cu un cost redus sunt urmatoarele:

1. Mai multa lumina, mai multa productivitate

Illuminatul este esential in cadrul birourilor unde angajatii unei companii isi desfasoara activitatea, atunci cand iti doresti un mediu de lucru sanatos, fericit si productiv pentru acestia. Daca birourile unde acestia presteaza munca pentru companie, au ferestre uriase, nu este recomandat sa le acoperi cu jaluzele sau perdele. Lasa lumina naturala sa patrunda in birou, iar daca aceasta nu vrea, investeste in sisteme de iluminat birouri. Un mediu de lucru intunecat, pe langa faptul ca nu este productiv, dar poate cauza depresii majore pentru unii angajati si uneori acestia pot purta ura asupra locului actual de munca.

2. Alege cele mai bune culori pentru echipa ta

Culorile sunt plusul cromatic de care biroul angajatilor tai are nevoie, uneori pot avea un efect psihologic nedorit asupra echipei tale. De exemplu, culoarea roz, desi este o culoare vie si plina de viata, aceasta poate avea un efect de sedativ pentru productivitate, ducand la scaderea acesteia. In schimb, rosul este agresiv, este aprins si poate ajuta la cresterea pulsului inimii, marind nivelul de productivitate daca este folosit cu masura. Una dintre culorile omise de companii si abordata doar de Orange, este oranjul/portocaliul, o culoare ce creeaza o stare de multumire si satisfacere. Ideal ar fi ca aceasta culoare sa se afle in spatiul de recreere al angajatilor. Dat fiind faptul ca fiecare om reactioneaza diferit la culori, cel mai bine ar fi sa experimentezi ce culoare da cel mai bun randament pentru echipa ta. Schimba culorile odata pe luna si vezi care sunt modificarile in activitatea angajatilor.

3. Parfumul de birou, nu se uita niciodata šŸ˜€

Fiecare miros poate stimula angajatii tai in diverse moduri, un parfum pe baza de lavanda, ii poate calma si sa ii binedispuna pe cand un miros de pin ii poate pune in alerta iar scortisoara sa se concentreze cat mai bine. Cu toate acestea, nu poti abuza de un singur parfum pentru prea mult timp, deoarece dupa o perioada, acestia ar putea deveni imuni la miros, obisnuindu-se cu el si nu-l vor mai simti. Cel mai bine este sa alegi cate un parfum nou cat mai des posibil, iar daca exista mai multe birouri inchise intr-un singur spatiu, poti incerca sa le schimbi intre birouri acele parfumuri de camera.

4. Spatiul intim, locul de retragere al angajatilor

Apar pe zi ce trece din ce in ce mai multe birouri open-space pentru a ajuta la crearea legaturilor intre colegii de birou si la imbunatatirea comunicarii dintre acestia. Probabil din acest motiv, productivitatea unora scade in acest tip de birouri. Un om poate avea zile mai bune si zile mai rele, pentru acele zile mai rele, mai mult ca sigur, acesta ar vrea sa stea retras departe de colegii lui sa mediteze si sa lucreze in liniste pentru a se putea concentra.

5. Atmosfera muzicala

Muzica poate avea de cele mai multe ori un efect pozitiv asupra echipei tale, iar acest efect se resimte in productivitatea angajatilor. Insa, trebuie sa ai mereu grija ca nivelul sunetului sa fie moderat pentru a nu crea o stare de agitatie. Cat despre efectul sau, acesta se resimte in functie de preferintele fiecarui angajat in parte. Cel mai bine, ar fi sa implementezi un sistem de playlist in care angajatii sa-si adauge melodiile preferate iar acestea sa fie alese aleatoriu.

Cu lista de mai sus, poti obtine productivitate la cele mai mici costuri, iar angajatii tai vor fi mai fericiti si mult mai dedicati companiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. CĆ¢mpurile obligatorii sunt marcate cu *