Întrebările capcană de la interviurile de angajare

La interviurile de angajare se practică metoda întrebărilor capcană, cu scopul de a testa viteza de reacţie şi spontaneitatea posibililor angajaţi. Răspunsul “nu ştiu” nu este o variantă bună pentru aceste întrebări, încercaţi să ieşiţi din situaţii dificile cu umor şi să nu te pierzi cu firea, ci să dai senzaţia că stăpâneşti situaţia.
Poti gasi pe internet o mulţime de informatii despre firma respectivă, cifra de afaceri, domeniu de activitate, poziţia firmei faţă de alţi competitori din aceeaşi sferă de lucru, viziunea firmei şi alte concepte ce ţin de brand în sine. Faptul că nu te duci nepregătit, îţi va da siguranţă şi încredere în tine.
Iată câteva exemple de întrebări-capcană puse de angajatori la interviuri:
Cum te-ai înţeles cu fostul angajator?
Nici un viitor angajator nu vrea să audă cât de urât poţi să vorbeşti despre fostul şef. Asta nu îi va oferi siguranţă în tine, ci se va gândi că aşa cum vorbeşti despre fostul angajator vei vorbi şi despre el într-o zi. Cel mai bine e să dai un răspuns evaziv şi obiectiv.
Care sunt punctele tale slabe?
Răspunsurile clasice, muncesc prea mult sau sunt perfecţionist, nu le mai crede nimeni. Ai mai mult de câştigat dacă dai dovadă de puţină sinceritate şi îţi dezvălui un punct slab, dar şi dorinţa de a-l depăşi în viitor.
Câte ferestre crezi că sunt în acest oraş?
Cu o întrebare în genul acesta, anhajatorul nu vrea să îţi testeze logica, ci viteza de reacţie şi simţul umorului. Un răspuns de genul, “după ce mă angajaţi, mă voi ocupa de problemă”, este foarte bun.
Ai fi dispus să accepţi o tăiere de salariu pe viitor?
Dimplomaţia nu trebuie să lipsească din răspunsul tău, care să sugereze că întelegi perioadele grele din punct de vedere financiar, şi că spiritul de echipă te face să fi dispus la sacrificii, ca nimeni să nu îşi piardă locul de muncă.
De ce ai fost concediat?
În zilele noastre nu mai este o noutate că cineva este concediat, dar din răspunsul tău trebuie să reiasă că nu ai fost dat afară pentru că ai fost considerat slab, ci pentru că s-au făcut restructurări. Logica de restructurare este foarte importantă, deoarece de aici se va întelege că nu deficienţele tale profesionale au fost cauza concedierii. Viitorul angajator trebuie să fie sigur că faptul că ai fost dat afară nu îţi va afecta calitatea profesională pe viitor.
Unde te vezi peste 5-10 ani? Sau care sunt obiectivele tale pe termen lung?
Aceasta este o întrebare des folosită de angajatori, iar răspunsul la ea trebuie să fie concret şi să arăţi că te-ai gândit la asta. E bine să şti clar încotro vrei să te îndrepţi, care este profilul pe care doreşti să-l dezvolţi şi să dai dovadă de viziune şi profesionalism.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *