Vulnerabilitatea emotionala: cum sa-ti rezovi problemele in relatie?

Ce este vulnerabilitatea emotionala?

Vulnerabilitatea emotionala este atunci cand un individ se preda intru totul placerilor si durerilor dragostei. Este atunci cand spargi lacate si darami pereti, fiind deschis si transparent.

Frica de necunoscut este lucrul care ne face sa ne constrangem emotional, deoarece nu stim ce este partea cealalta. Asadar tratam totul cu atentie. Multa lume traieste cu impresia ca vulnerabilitatea emotionala este un semn de slabiciune. Daca te deschizi, atunci trebuie sa stii ca poti fi folosit, manipulat, si vei fugi de riscul de a fi ranit. Asadar ne construim ziduri si bariere emotionale. Lumea crede ca daca esti invulnerabil emotional, te poti feri de orice probleme si te simti in controlul situatiei. Insa fara vulnerabilitate emotionala, emotiile si sentimentele sunt puse pe stop, si nu exista o intimitate si o autenticitate in nimic din ceea ce facem. Unii dintre noi sabotam potentialele relatii bune, deoarece refuzam sa ne expunem emotional.

Ce cauzeaza vulnerabilitatea emotionala?

Sunt multe posibilitati care pot cauza vulnerabilitatea emotionala. De exemplu, amintirile tragice din copilarie, la fel ca frica de a fi ranit, respinsl sau frica de ceea ce ceilalti cred despre tine. In timp ce vulnerabilitatile ne pot face sa ne simtim inconfortabil, dar ne pot deschide si calea catre placerile si bucuriile vietii. Fiindca daca ne inchidem in noi de amaraciunile vietii, nu luam parte nici la frumusetile pe care le ofera.

Inabilitatea noastra de a fi vulnerabili se trage, de asemenea, din insecuritatea emotionala. Sentimentele nesigure sunt un cosmar, atat pentru individ, cat si pentru partener. Exista intotdeuna povara dubiilor, fricii, gandurilor obsesive si semtimentelor de neputinta. Astfel ne pierdem incrderea in noi si in ceilalti. Exista, de asemenea, frica ca prezentul pozitiv este doar o stare temporara. Asadar, un individ poate fi foarte timid, paranoic, sau retras din societate. Aceste insecuritati de pun in pericol relatiile. Relatiile infloresc din onestitate si intimitate, care se trag din sentimentul de a te conecta la siguranta emotionala si atunci cand poti sa fii tu insuti cu partenerul de viata.

In forma lor cea mea urata, vulnerabilitatile servesc ca si masuri de acceptare. Putem sa ne acceptam pe noi insine? Daca da, aceasta acceptare ne poate pune pe calea catre reparatia emotionala.

Tratamentul pentru vulnerabilitate emotionala

Multi dintre noi sufera in tacere; fiind nevoie de tratament. Foarte multi considera ca nevoile noastre nu sunt importante, asa ca prefera sa taca. Daca nevoile tale nu sunt implinite in vre-un fel, atunci trebuie sa le spui. De asemenea, barierele emotionale se formeaza deoarece credem ca vedem ceva in neregula in relatia noastra. Si in loc sa vorbim despre acest lucru, ne ridicam zidul de protectie.
In primul si in primul rand, spune-ti problema tie insuti, apoi spunei-o si partenerului.

Poate ca sunt cazuri in care nu avem nevoie de ajutorul aprtenerului, ci ne putem ajuta chiar noi insine. In orice caz, exista nevoie care trebuiesc facute auzite. Cerand ajutorul partenerului poate, cateodata, sa ajute l ainceperea procesului de vindecare. Nimeni nu va stie povestea, grijile si nevoile daca nu le spuneti. Cateodata, partenerul ne raneste neintentionat, deoarece ei sufera si poate nu stiu care sunt zonele noastre sensibile. Cu totii le avem, nu esti singurul. Si daca partenerul tau nu iti stie zonele sensibile si ce te deranjeaza cel mai mult, atunci eu nu vor sti ce sa schimbe in comportamentul lor. Asadar, impartasiti-va sentimentele. Sentimentele tale nu sunt gresite, nici un lucru de care trebuie sa fii rusinat. Ganditi-va, de asemenea, la nevoile si sentimentele partenerului.

Schimba-te pe tine insuti si iti vei schimba viata

In orice caz, tine minte ca doar tu ai controlul asupra ta. Si esti singura persoana pe care poti sa o schimbi.
Incearca sa iti exprimi sentimentele placute cu partenerul tau. De exemplu, lasa-i o scrisoare de dragoste pe frigider, sau spune-i tot timpul cat de mult il apreciezi.

Acest lucru este foarte simplu si la obiect. La fel de important este sa spunem ceea ce ne place, pentru ca acel comportament sa fie repetat.
Partenerul tau este o fiinta cu sentimente. Trebuie sa se simta in siguranta, iubit, acceptat si pretuit in relatia voastra.
In cele din urma, noteaza-ti intr-un jurnal cum te-ai adresat cu o problema catre partenerul tau, si cum aceasta s-a rezolvat. Scrie despre cum v-ati rezolvat problema impreuna si despre cum te-ai simtit dupa. Sunt ferm convins ca realizarile personale si emotionale trebuiesc puse la loc de cinste. In acest caz, poti identifica succesele si vei incepe sa ai tot mai multa incredere in tine, partenerul tau si in relatia voastra.

Citeste si: 5 Schimbari la birou pentru o echipa productiva

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *